ستیریزین داروی بدون نسخهای است که علائم حساسیت خفیف تا متوسط را تسکین میدهد. مصرف این دارو با عوارضی مانند خشکی دهان یا اسهال هم در برخی از افراد همراه است. سیتریزین بهاندازه آنتیهیستامینهای دیگر خوابآور نیست اما در مصرفش باید دقت بهخرج بدهید.
در ادامه این مطلب از مجله سلامت و پزشکی دکتردکتر درباره کاربرد، اشکال دارویی، عوارض، موارد احتیاط و نکات دیگر درباره مصرف این دارو برایتان گفتهایم.
ستیریزین (Cetirizine) نوعی آنتیهیستامین که هیستامین شیمیایی طبیعی را در بدن کاهش میدهد. هیستامین میتواند علائمی مانند عطسه، خارش، آبریزش چشم و آبریزش بینی را ایجاد کند. اگر نیاز به دکتر دارید اما امکان رفتن ندارید میتوانید از خدمات سایت دکتر دکتر استفاده بفرمایید. کد تخفیف دکتر دکتر را نیز در تخفیف هات بگیرید.
از این دارو برای درمان واکنش آلرژیک، خارش و تورم ناشی از کهیر استفاده میشود و علائم حساسیت را از بین میبرد. بهتر است که سیتریزین را با غذا مصرف کنید و شکمتان در زمان استفاده خالی نباشد.
از سیتریزین در درمان سرماخوردگی و علائم آبریزش و…، استفاده نمیشود. این دارو برای رفع گرفتگی صدا و گوشدرد عفونی یا گلودرد سرماخوردگی کاربرد ندارد. اما برای رفع حساسیت و خارش پوست در زمان ابتلا به آبلهمرغان هم در صورت تجویز پزشک مفید خواهد بود.
اشکال دارویی ستیریزین
ستیریزین در اشکال مختلفی موجود است:
قرص خوراکی در مقادیر ۵ و ۱۰ میلیگرم
کپسول خوراکی در دوزهای ۵ و ۱۰میلی گرم
محلول خوراکی به مقدار ۵ میلیگرم در ۵ میلیلیتر
موارد مصرف ستیریزین
از این دارو برای درمان موارد زیر استفاده میشود:
ورم ملتحمه (قرمزی، خارش چشم)
تب یونجه
اگزما
کهیر
خارش پوست
درمان پسیورازیس
واکنش به نیش حشرات
برخی از آلرژیهای غذایی
رفع آکنه پوستی
موارد احتیاط در زمان مصرف ستیریزین
در مصرف این دارو باید نکاتی را به ذهن بسپارید و حواستان باشد که در شرایط زیر، استفاده از آن خطرات بالقوهای دارد:
اگر بیماری کبدی یا کلیوی دارید، از پزشک خود در مورد مصرف ستیریزین سوال کنید. چنانچه متخصص شما احساس کند که مصرف آن برایتان بیخطر است، شاید مصرف کمتر از دوز معمول را توصیه کند.
اگرچه ستیریزین معمولا باعث خوابآلودگی نمیشود، اما بعضی از افراد هنگام مصرف آن واکنش متفاوتی نشان میدهند؛ به خصوص در چند دوز اول. پس احتیاط کنید، برای مثال، رانندگی نکنید یا از ماشینآلات صنعتی استفاده نکنید تا زمانی که مطمئن شوید که بدنتان نسبت به این دارو، واکنش خاصی ندارد.
اگر به مواد و ترکیبات این دارو یا داروهای دیگر حساسیت داشتهاید، نباید سرخودانه اقدام به مصرف ستیریزین کنید. اگر به هر نوع آنتیهیستامین حاوی هیدروکسیزین حساسیت دارید هم از مصرف ستیریزین خودداری کنید.
درست است که این دارو بینسخه موجود است اما استفاده از سیتریزین و فاویسم یا هر بیماری دیگری بهطور خودسرانه درست نیست. امکان بروز مشکلات مختلف با چنین کاری وجود دارد.
اگر به بادام زمینی یا سویا حساسیت دارید از کپسول ستیریزین استفاده نکنید.
سیتریزین تاریخ گذشته را مصرف نکنید و کنار بگذارید.